fbpx

Hyväntekeväisyyttä korona-aikaan

Jollaksen kartanon toimintamalleihin kuuluu sisäänrakennettuna ajatus siitä, että yritystoiminnan tulisi lisätä hyvinvointia yhteiskunnassa, ei vähentää sitä. Koska – ainakaan tässä vaiheessa – yritys ei tuota omistajalleen, eli minulle, materiaalista hyötyä, olisi yrityksen hyvä tuottaa jotain. Yhteinen hyvä, yhdessä työllistävän vaikutuksen, verojen ja kaupungille kanavoitujen vuokraeurojen kanssa, on ehdottomasti kannatettava tuotannon tulos.

Ja jouluhan on hyväntekeväisyyden riemujuhla, jolloin kaikki kynnelle kykenevät antavat, kuka vähästään, kuka paljostaan. Olin itsekin suunnitellut hyvissä ajoin yhdessä Hope Ry:n kanssa vähävaraisten lapsiperheiden joulujuhlan, jossa kartanolle oli tarkoitus kattaa juhla-ateria vähempiosaisille helsinkiläisperheille.

Sanomattakin lienee selvää, että korona perui tämänkin tapahtuman.

Ilmoitin jo hankkimilleni sponsoreille, että tapahtuma on peruttu, ja toivoin mahdollista yhteistyötä joskus toiste. Yksi sponsoreista ei kuitenkaan hyväksynyt päätöstäni, vaan sanoi: “Tarve on varmasti suuri, ehkä koronasta johtuen jopa suurempi kuin normaalisti, joten tässä vielä ehdotus mietittäväksi. Mitä, jos kasaisimme yhdessä joulun joka toimitetaan kotiin?”

Muistin taas, kuinka tärkeää on ympäröidä itsensä itseään paremmilla ihmisillä. Sellaisilla, jotka kyseenalaistavat oman tapani mennä sieltä, missä aita on vähän matalammalla. Sellaisilla, joille ei kelpaa ensimmäinen, helpoin vastaus. Sellaisilla, kuin K-supermarket Hertan kauppias Markus Ranne.

Markus huslasi kasaan pikavauhdilla kaksikymmentä viiden hengen perheelle mitoitettua jouluaterialaatikkoa ja kaivoi yhteystiedoistaan paikallisen seurakunnan diakoniatyöntekijän yhteystiedon. Saimme pikapikaa järjestettyä idän seurakuntien kanssa ruokajaon, jossa ruuat jaettiin osin seurakuntien, osin meidän toimestamme, ja iso joukko helsinkiläisiä sai odotettua paremman jouluaterian.

Tätä kirjoittaessa koronarokotetta on alettu jo antaa, joten melko uskottavasti voidaan olettaa, että ensi jouluna saadaan taas kokoontua yhdessä ison pöydän ääreen nauttimaan jouluruuista. Voin luvata, että myös ensi jouluna tarjoamme jouluruokia niitä kaipaaville yhdessä Markuksen kanssa. Toivottavasti silloin yhteisen pöydän ääressä Jollaksen kartanossa.