fbpx

Jollaksen kartano vastaan korona, toinen erä

Aloitin yritystoiminnan Jollaksen kartanossa tammikuun 15. 2020. Sain heti mukavasti varauksia kalenteriin, ja toiminta lähti yllättävänkin jouhevasti käyntiin. Sitten, heti pari kuukautta aloituksen jälkeen, tuli ensimmäinen peruutus. Ja heti seuraavana päivänä toinen. Siitä seuraavat kaksi päivää käytin käytännössä vastaamalla ymmärtävällä sävyllä peruutusviesteihin ja palauttamalla mahdollisia ennakkomaksuja.

Kesä menikin sitten pivotoidessa alkuperäisestä fokuksesta (kokouspaikka) mihin tahansa, jolla kartanolle saatiin elämää: terassi, baari, yleiset saunat, yksityisiä juhlia, jokunen kokouskin toki.

Sain, Luojan kiitos, Helsingin kaupungilta vuokravapautuksen osaksi kesää, joka pelasti melko syvältä velkakuopalta. Syksyllä tilanne näytti jo aivan valoisalta, jopa siinä määrin, että uskalsin palkata ensimmäisen, joskin hyvin osa-aikaisen työntekijäni!

Koronan toinen erä

Selväähän kaikille oli, ettei tästä ilman rokotetta selvitä, joten kun peruutuksia alkoi taas viikko sitten tulla, osasin vastata niihin jo valmiiksi tallennetulla vastauspohjalla. Tänään, pääkaupunkiseudun koronakoordinaatiotyöryhmän tiedotustilaisuuden myötä, myös yleiset saunavuorot ja muu julkinen toiminta on keskeytetty Jollaksen kartanolla ainakin kolmeksi viikoksi, liki jouluun. Ja jos nyt realistisesti ajattelee, niin varmaakin paljon pidempäänkin.

Onneksi en toiminut kuten kuka tahansa elämäänsä arvostava yrittäjä ja hassannut syksyllä kerääntyneitä voittoja tenuriffan matkoihin ja kultakelloihin, vaan keräsin tilille sen verran sotakassaa, että tästäkin kerrasta selvitään.

Jatkoa karanteeninuotiolle

En ole siis huolissani firmasta, mutta meidän ihmisten turnauskestävyydestä olen – en vähiten sen takia, että itsellänikin alkaa jo keittää kiinni, ja minä kuitenkin asun 400-neliöisessä kartanossa.

Kun korona lopetti kaiken julkisen elämän keväällä, avasimme Karanteeninuotion, ilmaiseksi varattavan yksityisen nuotiopaikan, jonne ihmiset voivat tulla itsekseen tai perheineen viettämään aikaa ulkoilmassa, vaikkapa makkaraa paistellen.

Tällä kertaa on pistettävä paremmaksi, sillä sosiaalista karanteeniakin on kestänyt pidempään. Nuotiopaikka on vielä kesän jäljiltä levällään, mutta koetamme saada sen ensi viikoksi auki. Uutena konseptina julkaisemme heti tulevana sunnuntaina yksityisavannon: voit tulla yksin tai muutaman perheenjäsenesi kanssa kokeilemaan virkistävää 5-asteista Itämerta laituriltamme käsin. Voit varata puku- ja suihkuhuoneen käyttöösi puoleksi tunniksi kerrallaan euron varausmaksulla. Sauna ei lämpene karanteenin aikana.

Samanlainen varausmaksu on tulossa nuotiopaikalle: eurolla voi varata tunnin yksityisvuoron nuotiopaikalle.

Rahastetaanko tässä koronalla?

Erinomainen kysymys! Vastaus on: ei. Euron varausmaksu on käytössä pitkälti tunnistautumisen vuoksi: haluan tietää, kuka tiloja käyttää. Erinomaisen näppärä tapa hoitaa tämä on veloittaa varaajalta esimerkiksi euro, jolloin hän joutuu tunnistautumaan jollakin maksumetodilla. Kartanon varausjärjestelmässähän käyvät kaikki tunnetut maksutavat verkkopankeista maksukortteihin, MobilePaysta osalaskuun.

Eurosta menee neljännes verottajalle ja neljännes maksuliikennekuluihin, joten nettoan käynnistäsi siis 0,5 €. Voin luvata, ettei se riitä edes suihkun lattialämmitykseen. Ja se ei haittaa! Tämän operaation tarkoituksena on pitää tilat käytössä, helsinkiläiset aktiivisina (ja järjissään) ja ainoa työntekijäni työllistettynä.

Entä joulusaunat ja joulukahvila? Kaikki muu?

Kaikkihan on vielä mahdollista, mutta – silläkin uhalla että toistan itseäni – realistisesti ajateltuna eihän tämä tästä kolmessa viikossa taitu. Mutta seurataan tilannetta.

Siihen asti: käy uimassa ja nuotiolla! Nauti ulkoilmasta! Pysy järjissäsi!