fbpx

Oma kasvilava (eli lavakaulustarha) kesäksi!

Jollaksen kartanon vierellä kasvaa helvetillinen metsä japaninruttojuurta, joka on haitallinen vieraslaji. Monet luulevat, että kartanoa ympäröivä alue on puistoa, mutta itse asiassa kyse on Y-tontista, jolle ei ole olemassa mitään ylläpitobudjettia. Näin ollen Stara käy noin kerran vuodessa niittämässä pahimman viidakon alas, mikä ei tietenkään estä ruttojuurta leviämästä joka vuosi entistä laajemmalle alueelle.

Ehdotin Staralle, että olisin voinut perustaa ruttojuurimetsän päälle yleisen lavakaulustarhan, jolloin haitallinen vieraslaji olisi jäänyt sen alle ja torjunta olisi hoitunut kuin itsekseen. Tämä ei syystä tai toisesta kuitenkaan sopinut, joten ruttojuuri jatkaa leviämistään (käyn tosin ruohonleikkurilla välillä kiusaamassa niitä, vaikka en kai saisi).

Yhtä kaikki, avoin lavakauluspuutarha on silti hyvä idea, vaikka sillä ei vieraslajeja torjuttaisikaan! Näin ollen päätin perustaa sellaisen kartanon nurmikolle, talon eteläpäätyyn. Homma toimii näin:

  • Voit vuokrata itsellesi / lapsellesi / päiväkotiryhmällesi / kenelle tahansa oman kasvilavan tai vaikka useammankin yhdeksi kasvukaudeksi kerrallaan.
  • Pakettiin kuuluu kaksi lavaa ja hinta on 59 € per kasvukausi (toukokuu – lokakuu). Hinta sisältää kehikot, mullan, kasteluveden ja puutarhatyökalujen (puutarhalapio, -harava, kastelukannu) käyttöoikeuden.
  • Voit kasvattaa lavassasi melkein mitä tahansa: kukkia, yrttejä, kasviksia! Jos kasvatat ruttojuurta, saat elinikäisen porttikiellon. Muutoinkin tulee toki huolehtia, että pitäytyy lajeissa, jotka eivät löydy vieraslajilistalta eivätkä leviä lavan ulkopuolelle holtittomasti.
  • Yhden kehikon koko on 60 X 80 X 15 cm (leveys, pituus, syvyys). Hinta sisältää siis kaksi tällaista.
  • Jos ostat tänään, lava on valmis viimeistään seuraavan viikon maanantaina. Saat tästä vielä erillisen viestin.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Koska saan ostamani kasvilavan käyttöön?

Kasvilava on käytössäsi viimeistään ostoa seuraavana maanantaina klo 17:00 mennessä, todennäköisesti paljon aikaisemmin. Saat vielä erillisen viestin, kun lavakaulus on asennettu.

Tarviiko minun tehdä jotain asennustöitä?

Ei tarvitset. Lavakaulus on valmiiksi maassa, se on pohjustettu pahvilla rikkakasvien estämiseksi ja täytetty mullalla. Tarvitset vain siemenet tai taimet.

Mitä voin kasvattaa?

Mitä tahansa laillista, joka ei ole vieraslajilistalla ja pysyy kauluksen sisäpuolella. Kannattaa suosia yksivuotisia kasveja, koska en voi taata samaa kaulusta tulevina kasvukausina.

Voinko jatkaa samalla kauluksella myös ensi vuonna?

Mikäli koronakriisi ei vedä meitä suohon, niin toki, mutta näin epävarmoina aikoina en laita henkeäni siitäkään pantiksi. Kannattaa lähteä siitä ajatuksesta, että tämä on tämän kesän hupi, ja ensi kesänä katsotaan uudestaan.

Mitä hintaan kuuluu?

Itse kaulus valmiiksi oikealla paikallaan ja mullalla täytettynä, käyttöoikeus kasvukaudelle 2020 (toukokuu – lokakuu), työkalujen (kastelukannu, vesipiste, puutarhalapio ja -harava) käyttöoikeus

Missä kasvilavani sijaitsee?

Kasvilavat sijaitsevat Jollaksen kartanon päärakennusken vieressä, rakennuksen eteläpuolella, ennen rakennusta kun saavut Jollaksentieltä päin. Lavasi on merkattu nimelläsi varustetulla kyltillä.

Kuinka voin ostaa kasvilavan?

Ainoastaan verkkokaupasta vaikka tuosta alta. Siellä käy melkein kaikki maailman maksutavat kortista Mobile Payhyn ja verkkomaksusta laskuun.

Miksi tämä maksaa niin helvetisti?

Tämä on minulle ja yritykselleni tällainen huumoritoimi, joka ei maksa tämän talon kuluja edes päiväksi. Sen sijaan se kattaa kauluksesta aiheutuneet kulut ja tuo minulle noin 0,80 € tuntipalkan tämän projektin osalta. Toisin sanoen tämä ei ole bisnestä, mutta ei myöskään hyväntekeväisyyttä. Jos sinulla ei ole varaa omaan kaulukseen, voit ehdottaa itseäsi (tai ketä tahansa muuta!) ilmaisen kauluksen saajaksi – me jaamme niitä pari aivan hyväntekeväisyysmielessä. Tästä lisätietoa Facebook-sivuillamme.